Mănăstirea Cetăţuia


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVII - XX
Importanta: A
Cod LMI: IS-II-a-A-03806
Adresa: Str. Cetăţuia 1
Localitate: municipiul IAŞI
Judet: Iasi
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Cetăţuia Mănăstirea Cetăţuia Mănăstirea Cetăţuia Mănăstirea Cetăţuia Mănăstirea Cetăţuia

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-Jun-2009

Manastirea Cetatuia din Iasi a fost construita in anii 1668-1672 din initiativa domnitorului Gheorghe Duca. Lucrarile au fost conduse de arhitectul, sculptorul si pictorul Gligore Cornescu.
Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel", de plan trilobat, cu turle pe naos si pronaos, reia pe fatade in forme simplificate, unele motive decorative de la biserica "Sfintii Trei Ierarhi".
Pictura murala interioara, executata in spiritul traditiilor postbizantine, a suferit interventii in secolele XVIII si XIX. In biserica se afla mormintele lui Gh. Duca si al fiicei sale Maria.
Protejat de o puternica centura de ziduri inalte, cu turn de piatra, complexul monastic mai cuprinde casa domnitorului Gheorghe Duca, o cladire cu etaj si doua randuri de pivnite suprapuse (la etaj se afla staretia), casa egumeneasca cu o sala gotica in care s-a amenajat un paraclis, foisorul, corpul de chilii si baia turceasca. Zidurile incintei din 1670, sunt de aproape 7 m, prevazute cu metereze si turnuri mici de aparare. Manastirea Cetatuia a avut si un rol cultural important, aici aflandu-se o tipografie greceasca, ce a functionat pana in anul 1682. 

( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )